La paraula Gamificar sembla relativament nova, però segons la meva opinió, facilitar l’aprenentatge mitjançant el joc és una pràctica antiga que molts/es mestres, mares i pares han dut a terme amb afecte i paciència.

No tinc cap dubte que la gamifiació, Ludificació o joc, FUNCIONA perquè des de la psicologia, tenim clar que si el/la nen/a s’emociona, aprèn més.

És per això que en PSILOMED, els nostres equips de psicologia, pedagogia i logopèdia estem formats/des en l’aplicació de les TIC (tecnologies d’informació i comunicació) en la pràctica clínica i educativa i això, ens permet substituir, en determinats casos, els llibres per aplicacions i programes informàtics que els ensenyen i fins i tot els entrenen a la lectura, el càlcul, etc.

Pensar i repensar sobre com renovar el nostre sistema educatiu és imprescindible, tenint en compte que Espanya és el segon país de la Unió Europea en fracàs escolar (Juny, 2017). Però per tal que la Gamificació i les noves estratègies funcionin i fomentem com a persones adultes un correcte desenvolupament emocional i educatiu, haurem de posar de la nostra part.

Compartim 3 premisses imprescindibles que hem de considerar per facilitar el seu procés de creixement emocional i cognitiu:

1) Els/les nens / es necessiten el NOSTRE TEMPS, per aprendre. Respectar el seu desenvolupament evolutiu, el seu procés i la seva individualitat és un REPTE amb el nostre sistema educatiu i les nostres presses.

2) El nostre RITME no és el seu. Les nostres presses pressionen els seus ritmes infantils de forma gairebé inconscient. El nostre ritme d’adults no és el seu i no tots els nens tenen el mateix ritme, reforça que aprengui, sigui a poc a poc o ràpid i previndràs l’estrès.

3) Tu també vas ser NEN / A, i et senties insegur/a quan alguna cosa et resultava difícil, temies no formar part del grup i t’encantava jugar. Recupera el teu nen / a interior i juga; fes-lo, PENSAR, ajuda’l a CRÉIXER Emocionalment i gaudeix.

Si ell / ella és feliç, la resta flueix i ve pràcticament sol!;)

Gràcies per seguir-nos i Feliç dia!