“Tomar la decisión de tener un bebé es trascendental: significa decidir que desde ese momento

tu corazón empezará también a caminar fuera de tu cuerpo”.

Elisabeth Stone, nadadora paraolímpica

 

La psicologia perinatal és una especialització de la Psicologia, amb un fort valor preventiu,   que té per objectiu “cuidar” la Salut Mental  de la dona  durant el procés de maternitat, abordar totes les dificultats i necessitats que poden sorgir des de la preconcepció (inici del desig de maternitat) a la criança del bebè.

Gràcies a aquesta especialització es visibiliza i tenen en compte tots els canvis emocionals i psicològics que es produeixen des del moment en el qual es desitja de la maternitat.

Les demandes més habituals que atenem els/les psicòlegs/ogues en aquest camp són:

  • Dificultats per concebre un/a fill/a
  • Ansietat, intranquil·litat i inseguretat durant l’embaràs i/o ansietat i por al part
  • Malestar emocional i DEPRESSIÓ POST-PART
  • Acompanyament en el DOL  PERINATAL O NEONATAL. Les pèrdues perinatals i neonatals són cada vegada més visibles gràcies al treball de sensibilització que realitzen les entitats creades per mares i pares que han sofert una pèrdua.

La psicologia perinatal també aborda la SALUT REPRODUCTIVA i contempla els aspectes psicològics relacionats amb els processos de fertilitat i concepció.  Quan les parelles recorren a la REPRODUCCIÓ ASSISTIDA, es sotmeten a un procés costós a nivell emocional i econòmic que a raó de el propi tractament hormonal i de les emocions que implica el desig de maternitat, poden incidir en la seva Salut Mental.

La incidència de parelles que recorren als processos de reproducció assistida  cada vegada és més alta,  no obstant això,  la invisibilitat i el silenci que les acompanyen fan del suport psicològic un recurs imprescindible per poder afrontar de forma constructiva, possitiva i realista les dificultats i adversitats en la concepció.  Per aquest motiu també ha d’oferir-se un acompanyament i suport psicològic en processos de reproducció assistida i en casos de processos d’adopció,  atès que no está exempts de càrrega emocional i encara que el procés és diferent el desig d’exercir de parells i mares i estimar, és el mateix.

La psicologia perinatal, segos la ciència,  és i serà una especializació imprescindible del nostre segle.