Sempre estem prenent decisions, fins i tot quan no fem res i hauríem de fer-ho, això ja és una elecció. Però les nostres decisions poden ser conscients, si impliquen un procés, o inconscients quan automatitzem i adoptem l’opció A obviant automàticament la B.

Un exemple de decisió que et donarà pistes de per on vaig:  Apple va decidir contractar a Steve Jobs 10 anys després d’haver-ho acomiadat. Amb aquesta decisió van salvar la companyia de la fallida i la van convertir en una de les més valuoses del món. He posat aquest exemple, però la història de la humanitat està plena de decisions que la van canviar.

Aquest exemple conté els elements que ha de tenir un procés de presa de decisions conscient. Podem sintetitzar com les tres “R”:  Reflexió, Renúncia i Responsabilitat.

  1. Reflexionar, sobre quina és la millor opció i que ens va posar en moviment. En el cas de l’exemple, la proximitat a la fallida de l’empresa els va mobilitzar.
  2. Renunciar i assumir riscos. Tenir clar a què renuncio al triar (sembla més senzill de que és!) o a què ens arrisquem (que podem perdre optant per la A o la B). En l’exemple l’empresa havia acomiadat Jobs i era una decisió arriscada que no els garantia l’èxit. El risc era clar, invertir en una contractació que desestabilitzés la empresa i accelerés la seva desaparició.
  3. Responsabilitzar-se, que significa ‘Ser conseqüent! Sobretot quan surt malament.

A vegades decidim sense reflexionar, encara que la conseqüència pot ser devastadora. Com quan conduïm i triem no posar-nos el cinturó o parlar per Whatsapp al volant. No pensem en les probabilitats de tenir o provocar un accident, ni en la reducció de l’esperança de vida quant no el portem posat.

Altres vegades atribuïm als altres la responsabilitat sobre les conseqüències de la decisió que (important!): Prenem nosaltres!

Fer-se càrrec de les nostres decisions no és tan fàcil! Fan por les conseqüències i ens sentim millor si ens enganyem i culpem als altres. I, ull! Tots els extrems són dolents, aquest post  tracta de dir-te que t’has de responsabilitzar del que TÚ decideixes, no del que decideix tothom qui t’envolta, com diu el refranyer “Que cadascú carregui el seu mort”.

Per ser feliços no només hem de prendre decisions, hem de prendre-les de forma conscient. Si decideixes reflexionant, prenent consciència de les renúncies o de quins riscos assumeixes i amb responsabilitat, les teves pròpies decisions et faran  sentir lliure i satisfet/a amb tu mateix/a, encara que hagis pres les errònies. Perquè quan decidim, sempre aprenem.

I et convido a despertar-te i prendre decisions de forma conscient, en l’aquí i el ara, amb envejable maduresa i coratge.